Časté a zaujímavé otázky Považskobystričanov 1/2018

Po voľbách do vyšších územných celkov som sľuboval niekoľko noviniek a jednou z nich je rubrika, ktorú sa pokúsim prinášať v pravidelných intervaloch. Zhrniem v nej najfrekventovanejšie a najpozoruhodnejšie otázky, ktoré dostávam predovšetkým v súvislosti s angažovaním sa v mestskej politike. Nebude sa jednať len o prijaté písomné dotazy, ale i o tie, ktoré vyplynuli z osobných debát. V tejto stati sa na základe podnetov bližšie povenujem parkovaniu na Rozkvete, regionálnym súkromným televíziám a komisii, ktorá už viackrát nebola uznášaniaschopná.

Parkovanie na sídlisku Rozkvet

S veľkou pravdepodobnosťou sa jedná o najhorúcejšiu tému, ktorá zaujíma občanov najľudnatejšieho sídliska v meste. Z tejto kategórie som vybral tri základné otázky, ktoré dostávam nepretržite.

Plánuje mesto riešiť aktuálny stav parkovania na sídlisku Rozkvet?

Žiaľ, konštatujem to veľmi nerád, ale aktuálne vedenie mesta nemá nachystané systémové riešenie parkovania v meste a už vôbec nie na Rozkvete. Sme svedkami akéhosi látania obrovského problému, keď sa prostredníctvom drobných investícií do najľudnatejšieho sídliska tvorí minimum parkovacích miest. Poviem to trochu obrazne, ale ak nám na Rozkvete chýba tisíc parkovacích miest, čo vyrieši vznik dvadsiatich za rok?! A aj to číslo dvadsať som vzhľadom k posledným rokom prehnal. Počet automobilov na sídlisku stúpa omnoho rýchlejšie, než počet vybudovaných parkovacích miest. Parkovanie na sídlisku Rozkvet je časovanou bombou, ktorá stále viac naberá na sile. Je veľmi smutné, že aktuálne vedenie mesta odkladá riešenie tohto problému a niekoľko rokov tak priamo zintenzívňuje nepriaznivé dôsledky na život občanov. Ak sa pozrieme na aktuálny rozpočet, tak ten v roku 2018 ráta s vybudovaním parkovacích miest na ulici Novomeského, no konkrétna suma investície nie je definovaná. Na základe sľubu primátora, ktorý zaznel na zasadnutí mestského zastupiteľstva dňa 4. januára 2018, sa na Rozkvete opraví Bernolákova ulica, kde autá parkujú už teraz, čiže s rapídnym nárastom počtu parkovacích miest v tejto lokalite nemožno počítať. Zároveň však sľúbil, že sa v tomto roku začne s budovaním kaskádových parkovacích miest pri Základnej súkromnej škole DSA Rozkvet. Tento projekt je podľa jeho slov na niekoľko rokov.

Má mesto k dispozícií nejaké finančné prostriedky na vytvorenie nového parkoviska, ak áno koľko?

Z miestnych médií dostávame neustále informácie, že mestu chýbajú finančné prostriedky, a že v rámci svojich možností hospodári ešte veľmi dobre. Ja s týmto tvrdením nesúhlasím. Mesto má dostatok finančných prostriedkov a mnohé si ešte necháva ujsť pomedzi prsty. Čo je ale horšie, narába s nimi veľmi neefektívne až hazardne. Z toho celého vyplýva i možnosť budovania nových parkovacích miest. Ak otázkou narážate na rezervný fond, tak  Považská Bystrica je v komparácii s podobnými mestami v tejto oblasti žalostná. Pozrite si pre dokonalejšiu ilustráciu napríklad tento článok.

Aké máte nejaké ďalšie informácie, postrehy, námety ohľadom tejto témy?

Priebežne pracujem na niekoľkých návrhoch systémového riešenia pre túto problematiku. Treba si uvedomiť, že systémové riešenie treba prijať pre celé mesto, nielen pre Rozkvet. Momentálne mám niekoľko hrubých náčrtov, ktoré by som ešte nerád publikoval. Podstata nápadu, ktorý sa mi zatiaľ najviac pozdáva, tkvie v tom, že by v meste vzniklo niekoľko úrovní cien parkovného, ktoré by odzrkadľovali viaceré kvalitatívne možnosti parkovania. Príjmy z parkovného by v tomto prípade boli v značnej miere účelovo viazané na použitie späť  do parkovania, resp. cestnej infraštruktúry. Zásadná otázka pri zmene parkovacieho systému znie, či by si občania boli ochotní priplatiť primeranú sumu za adekvátne zvýšenie parkovacieho komfortu.

ITV a TV Považie

Stále častejšie rezonuje v Považskej Bystrici téma dotovania súkromných televízií z mestského rozpočtu. Za rok 2016 dostali súkromné televízie od mesta spolu 155 265,- €. ITV 79 665,- € a TV Považie 75 600,- €. Za rok 2017 by sa malo jednať o takmer totožnú sumu. K tejto téme som dostal už množstvo otázok. Tie posledné mi boli zaslané písomnou formou a zneli nasledovne.

Aký je Váš názor na súkromné televízie a financie, ktoré dostávajú z mestského rozpočtu?

S aktuálnym spôsobom financovania súkromných televízií z mestského rozpočtu sa absolútne nestotožňujem. Najväčšie výhrady mám voči paušálnemu spôsobu platieb za nedostatočne definované služby. Ako poslanec som v septembri 2015 dával na rokovaní mestského zastupiteľstva (bod č. 7) návrh, ktorý mohol priniesť pozitívnu zmenu pre mesto. Žiaľ, väčšina poslancov sa vtedy alibisticky zdržala hlasovania.

Neprekáža Vám, že máme až 2 súkromné televízie? V prípade ak áno, boli by ste za zrušenie niektorej zo súkromných televízii, poprípade za zrušenie obidvoch súkromných televízii?

Nie, neprekáža mi, že v Považskej Bystrici máme dve súkromné televízie. Pokojne by som privítal aj ďalšie, ak by spĺňali určité kritériá kvality. To, čo mi prekáža, je aktuálny spôsob ich financovania z mestského rozpočtu. Existujúci spôsob financovania by som zrušil v prípade oboch. Nie som teda za zrušenie samotných televízií, ale za zrušenie aktuálneho spôsobu financovania z mestského rozpočtu.

Aký je Váš názor na objektívnosť súkromných televízií? Myslíte si, že sa priestor vo vysielaní napr. poslancom MsZ dáva všetkým rovnako alebo priestor dostávajú len určití poslanci MsZ?

Určite mám výhrady voči objektívnosti súkromných televízií. Tento problém ale môžeme pozorovať aj v Považskobystrických novinkách, ktoré sú mestské. V predošlej otázke som načrtol kritériá kvality a jedným zo zásadných by mala byť v prípade médií práve objektívnosť. Problém objektívnosti sa najlepšie odzrkadľuje v období pred voľbami, kedy televízie enormne zvýšia svoju aktivitu, aby vysielali rozmanité správy a reportáže len s vyvolenými jedincami. Na prvý pohľad sa môže zdať, že tento problém priamo nesúvisí s aktuálnym spôsobom financovania z mestského rozpočtu. Opak je však pravdou. Pri takom objeme financií, aký aktuálne tečie z mestského rozpočtu do súkromných televízií, by mohlo mať mesto vlastnú televíziu, kde by bola pre poslancov ďaleko jednoduchšia kontrola objektivity a transparentnosti. Ak si pozrieme aktuálnu programovú štruktúru súkromných televízií, tak zistíme, že vo svojom programe ani nemajú žánrovo vytvorený priestor pre objektívnu diskusiu poslancov z viacerých politických spektier.

Komisia pre financovanie a správu majetku mesta

Na konci novembra 2017 sa konalo zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom sa rozhodovalo o dôležitých predajoch mestského majetku. Žiaľ, hlavný poradný orgán pre túto problematiku, ktorým je komisia pre financovanie a správu majetku mesta, sa nedokázal pred zastupiteľstvom stretnúť v potrebnom počte, a tak chýbali jeho vyjadrenia k jednotlivým predajom. Už počas rokovania zastupiteľstva bolo jasné, že sa opäť stretneme o dva týždne, a preto som dal návrh, aby sa bod o nakladaní s mestským majetkom stiahol, zasadla komisia a do ďalšieho rokovania zastupiteľstva išiel totožný materiál obohatený o stanovisko poradného orgánu. Žiaľ, môj návrh podporilo len sedem poslancov. Paradoxne, nikto nebol proti, no väčšina sa zdržala hlasovania. Viackrát ale zaznelo z úst pána primátora, že je to problém komisie, keď nebola uznášaniaschopná. Toto tvrdenie je síce pravdivé, ale pozrime sa bližšie, kto za celú situáciu nesie zodpovednosť.

Prečo komisia nebola uznášaniaschopná?

Komisia pre financovanie a správu majetku mesta má aktuálne štrnásť členov. Poslanec Karas komisiu opustil na vlastnú žiadosť vo februári 2016. Okrem poslancov komisiu tvoria aj odborníci z praxe, ktorí síce nemajú poslanecký mandát, no ich hlas je rovnako dôležitý. Aby bola komisia uznášaniaschopná, musí sa zísť na rokovaní nadpolovičná väčšina. Žiaľ, to sa v prípade našej komisie už viackrát nepodarilo. Na škodu to bolo hlavne pred zasadnutím mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo na konci novembra 2017. Tam sa rokovalo o mimoriadne významných predajoch mestského majetku, no vyjadrenie našej komisie k jednotlivým bodom chýbalo. Dalo sa tejto situácii predísť? Áno! Rovnaký problém sa už v minulosti stal a v tejto súvislosti som na zasadnutí komisie v máji 2017 navrhol, aby sa vyhodnotila dochádzka jednotlivých členov a oslovili sa tí, čo najviac absentujú, či majú záujem ďalej pracovať v komisii a ak nie, môžeme ich nahradiť novými, prípadne vyradiť, čím by sme si znížili kvórum. Môj návrh je zachytený v zápisnici z daného zasadnutia. Žiaľ, do ďalšieho rokovania, ktoré sa konalo v druhej polovici novembra, sa ním nikto nezaoberal, a tak sme sa znovu zišli v nedostatočnom počte. Pani predsedníčka Drevenáková začala konať až 1. decembra 2017. Deň po zastupiteľstve, kde sa naša komisia spomínala v negatívnom svetle, a keď si medzičasom môj návrh o oslovení jednotlivých členov komisie osvojili iní poslanci. Na tom, že komisia nebola viackrát uznášaniaschopná, nesú vinu poslaneckí i neposlaneckí členovia. Evidentne však zlyháva aj samotná organizácia práce komisie. Samozrejme, že existujú relevantné dôvody, pre ktoré sa jedinec nemôže zúčastniť nejakého rokovania. No taká štatistika o dochádzke na zasadnutia komisie môže byť pre občanov zaujímavou informáciou. Zverejňujem len poslaneckých členov, keďže tí majú za svoju prácu v komisii odmenu.

FK - dochadzka

V ďalšom pokračovaní tejto rubriky sa veľmi rád vyjadrím aj k Vašim otázkam a podnetom. Tak mi ich neváhajte posielať.